Nätverk som nätverk?

25 mars 2021
admin

editorial

För alla oss som är gamla nog att minnas, var de gamla modemen med vilka man kopplade upp sig på telefonnäten något fantastiskt. Många dispyter om avbrutna telefonsamtal och dålig technomusik från apparaten till trots. Nu har dock utvecklingen gått väldigt snabbt framåt som du säkert vet, det är nog väldigt många yngre som inte kopplade musikreferensen i förra meningen.

Idag finns det många alternativ att välja på för sitt hemmanätverk, technomusiken får man dock hitta på Spotify istället. 

 

Olika tekniska lösningar

Hoppar vi fram till idag så finns det många lösningar för att få fart på nätverkets hastighet. Med 5G som byggs ut nu så kommer det mobila internet att bli väldigt mycket snabbare, dock får de som inte bor i huvudstaden vänta länge till för att kunna använda 5G-tekniken. 5G kräver även investeringar i ny hårdvara, så tills vidare är 4G eller 3G det de allra flesta får nöja sig med. 

ADSL som går via telejacket är även det ett alternativ för ett stabilt och hyfsat snabbt internet. Dock så kommer hastigheten inte upp i samma klass som fiber. Många väljer dock ADSL i avsaknad av egen lina in i fastigheten. 

 

 

Fastighetsnät

För att få ett riktigt bra nätverk vill man helst ha fiber indraget. Bor man i lägenhet så är det ofta en bra affär för hyresvärdar och bostadsrättsföreningar att dra in fiber i huset. För husägare är det en ganska stor investering, men den lönar sig i längden och höjer samtidigt värdet på bostaden. 

För flerbostadshus tar antingen styrelsen i bostadsföreningen eller hyresvärden beslutet om vilken leverantör man väljer att använda. För husägare har man flertalet leverantörer att välja på. Något som är viktigt att tänka på är att undersöka marknaden för bästa val av leverantör, samt att välja hastighet som är lagom stor för ditt behov.

Fler nyheter